HARBIY XIZMATCHILARNING TEMPERAMENT XUSUSIYATLARI ASOSIDA ULARNING INDIVIDUAL-PSIXOLOGIK PORTRETINI PSIXODIAGNOSTIK TAHLIL QILISH - Xakimov Anvarjon Musurmanovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada harbiy xizmatchilarning individual- psixologik xususiyatlarini temperament omili asosida psixodiagnostik jihatdan o‘rganish masalalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda harbiy xizmatchilarning temperament tiplari, ijtimoiy-psixologik moslashuvi, xavotirlanish darajasi va shaxsiy psixologik xususiyatlari o‘rtasidagi bog‘liqlik empirik jihatdan o‘rganildi. Tadqiqot jarayonida G. Ayzenkning EPI testi hamda V.S. Belovning “Ijtimoiy-psixologik moslashuv” metodikalaridan foydalanildi. Olingan natijalar matematik-statistik tahlil usullari orqali qayta ishlanib, harbiy xizmatchilarning temperament tiplari va psixologik xususiyatlari o‘rtasida sezilarli bog‘liqlik mavjudligi aniqlandi. Tadqiqot natijalari harbiy psixologiya, harbiy kadrlar tanlovi va psixologik moslashuv jarayonlarini takomillashtirishda muhim ilmiy va amaliy ahamiyatga ega.