IMMUN TIZIMI KASALLIKLARI, ALLERGIYA TURLARI - Axrorov Azamat A'zamqul oʻgʻli; Istamova Sitorabonu Anvar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Immun tizimi kasalliklari va allergiya turlari zamonaviy tibbiyotda muhim o‘rin egallaydi. Ushbu maqolada immun tizimining asosiy funksiyalari, uning kasalliklari va allergik reaksiyalar haqida batafsil ma’lumot beriladi. Immun tizimi organizmni turli infeksiyalardan himoya qilishda muhim rol o‘ynaydi, ammo ba’zi hollarda uning noto‘g‘ri ishlashi turli kasalliklarni keltirib chiqarishi mumkin. Autoimmun kasalliklar, masalan, lupus va revmatoid artrit, immun tizimining o‘z hujayralariga qarshi kurashi natijasida yuzaga keladi. Allergiya esa, immun tizimining allergenlarga nisbatan haddan tashqari sezgirligi natijasida paydo bo‘ladi. Ushbu maqolada allergiya turlariga, jumladan, oziq-ovqat allergiyalari, nafas yo‘llari allergiyalari va teri allergiyalari haqida ham ma’lumotlar keltiriladi. Immun tizimi kasalliklari va allergiyalarni aniqlash, davolash va oldini olish usullari ham muhokama qilinadi. Maqola, shuningdek, immun tizimining sog‘lom faoliyatini ta’minlash uchun zarur bo‘lgan omillarni ham yoritadi.