O‘QUVCHILARNI BILISH FAOLIYATINI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Isakova Zilola Xamidullayevna; Giyasova Dilshoda Baxtiyarovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada o‘quvchilarning bilish faoliyatini shakllantirish jarayonining psixologik xususiyatlari yoritilgan. Bilish faoliyati o‘quvchilarning bilim olish jarayonidagi muhim omillardan biri bo‘lib, u tafakkur, xotira, diqqat va qiziqish kabi psixologik jarayonlar bilan uzviy bog‘liqdir. Ta’lim jarayonida o‘quvchilarning bilish faolligini oshirish, ularning mustaqil fikrlash qobiliyatini rivojlantirish va ijodiy tafakkurini shakllantirish muhim vazifalardan biri hisoblanadi. Maqolada o‘quvchilarning bilish faoliyatiga ta’sir etuvchi omillar, pedagogik jarayonning psixologik jihatlari hamda o‘quvchilarda bilim olishga bo‘lgan motivatsiyani rivojlantirish masalalari tahlil qilingan. Shuningdek, o‘qituvchilarning pedagogik faoliyati, o‘quv muhitining ahamiyati va zamonaviy ta’lim metodlarining o‘quvchilarning bilish faoliyatini rivojlantirishdagi o‘rni ko‘rsatib berilgan.