ASFALT-BETON QOPLAMANING XIZMAT MUDDATIGA HARORAT VA IQLIM OMFILARINING TA’SIRI - Sharipov Asatullo Hafizullo oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur tezisda asfalt-beton qoplamaning xizmat muddati va uning deformatsiya xususiyatlariga harorat va iqlim omillarining ta’siri o‘rganilgan. Turli iqlim sharoitlarida asfalt-beton qoplamaning elastiklik, plastiklik va deformatsiyaga chidamlilik xususiyatlari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, yuqori harorat va yog‘ingarchilik miqdorining ortishi qoplamaning deformatsiyasini tezlashtiradi, sovuq harorat esa yoriqlanish va cho‘kib qolish jarayonlarini kuchaytiradi. Natijalar yo‘l qurilishi va saqlash texnologiyalarini optimallashtirish hamda qoplamaning xizmat muddatini uzaytirish bo‘yicha ilmiy tavsiyalar beradi.