IQLIM O‘ZGARISHI SHAROITIDA GIPSLI TUPROQLARNING MORFOGENETIK XUSUSIYATLARI VA TRANSFORMATSIYA JARAYONLARI - Maxkamova Dilafruz Yuldashevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Iqlim o‘zgarishi global miqyosda tuproq resurslarining shakllanishi, rivojlanishi va degradatsiya jarayonlariga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Ayniqsa, qurg‘oqchil va yarim qurg‘oqchil hududlarda keng tarqalgan gipsli tuproqlar (gypsiferous soils) iqlim omillariga nisbatan juda sezgir hisoblanadi. Ushbu tadqiqotda gipsli tuproqlarning morfogenetik xususiyatlari, ularning profil tuzilishi, mineral tarkibi hamda iqlim o‘zgarishi ta’sirida kechadigan transformatsiya jarayonlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari gipsli tuproqlarning genetik rivojlanishida harorat, yog‘in miqdori, bug‘lanish jarayoni va gidrologik sharoitlarning muhim rol o‘ynashini ko‘rsatadi.