O‘ZBEKISTON – AQSH, ROSSIYA, XITOY VA YEVROPA ITTIFOQI BILAN HARBIY-TEXNIK HAMKORLIK - Abduxafizov Sardor Nematjonovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasining AQSh, Rossiya, Xitoy va Yevropa Ittifoqi davlatlari bilan harbiy-texnik hamkorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida ikki tomonlama mudofaa shartnomalarining mazmuni, harbiy texnika va qurollanish sohasidagi hamkorlik yo‘nalishlari hamda O‘zbekistonning ko‘p vektorli tashqi siyosati doirasida muvozanatni saqlash strategiyasi o‘rganildi. Shuningdek, 2001–2005 yillarda AQSh harbiy kuchlari tomonidan foydalanilgan Qarshi-Xonobod (K-2) harbiy bazasi hamda undan keyingi diplomatik jarayonlar alohida tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, O‘zbekiston yirik davlatlar bilan harbiy hamkorlikni muvozanatli tarzda olib borish orqali milliy xavfsizlikni mustahkamlashga intilmoqda.