MUSTAQIL DAVLATLARNING MUDOFAA QOBILIYATINI MUSTAHKAMLASHDA XALQARO HAMKORLIKNING ROLI VA AHAMIYATI - Abduxafizov Sardor Nematjonovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur maqolada mustaqil davlatlarning mudofaa qobiliyatini mustahkamlashda xalqaro harbiy hamkorlikning roli va ahamiyati tahlil qilinadi. Zamonaviy geosiyosiy sharoitda kichik va o‘rta davlatlar uchun harbiy hamkorlik strategik zaruratga aylanganligi asoslab beriladi. Tadqiqot davomida texnologiya transferi, harbiy ta’lim, qo‘shma harbiy mashqlar hamda mudofaa sanoatida kooperatsiya kabi asosiy hamkorlik vositalari ko‘rib chiqildi. Shuningdek, qiyosiy tahlil sifatida Finlandiya, Singapur va Qozog‘iston davlatlarining tajribasi o‘rganildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, xalqaro hamkorlik davlatlarning harbiy salohiyatini oshirish, mudofaa tizimini modernizatsiya qilish va milliy xavfsizlikni mustahkamlashda muhim ahamiyat kasb etadi.