REGGIO EMILIA YONDASHUVINING MAKTABGACHA TA’LIMDAGI AHAMIYATI - ERGASHEVA GULSHAN ERGASHEVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim tizimida bolalarning ijodiy fikrlashini, mustaqil o‘rganish qobiliyatini va ijtimoiy faolligini rivojlantirishda Reggio Emilia yondashuvining pedagogik ahamiyati yoritiladi. Mazkur yondashuv bolani ta’lim jarayonining markaziy subyekti sifatida ko‘rib, uning tabiiy qiziqishlari, tadqiqotchilik faoliyati va erkin fikrlashini qo‘llab-quvvatlashga qaratilgan. Tadqiqotda Reggio Emilia pedagogikasining asosiy tamoyillari, o‘quv muhitini tashkil etish usullari hamda tarbiyachi va ota-ona hamkorligining o‘rni tahlil qilinadi. Shuningdek, maktabgacha ta’lim tashkilotlarida bolalarning ijodkorlik, kommunikativ ko‘nikmalar va mustaqil qaror qabul qilish qobiliyatlarini rivojlantirishda ushbu yondashuvning samarali pedagogik imkoniyatlari keng yoritiladi.