AVTOMOBILNI MOYLASH TIZIMIGA SERVIS XIZMAT KOʻRSATISH VA TAʼMIRLASH - Amirov Furqat Davlatovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada avtomobil dvigatelining muhim tarkibiy qismi hisoblangan moylash tizimining vazifalari, tuzilishi hamda unga servis xizmat ko‘rsatish va ta’mirlash jarayonlari ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Dvigatelning uzoq muddat samarali ishlashi ko‘p jihatdan moylash tizimining to‘g‘ri ishlashiga bog‘liq bo‘lib, moy dvigatel detallari o‘rtasidagi ishqalanishni kamaytiradi, ularni sovitadi va yeyilishdan himoya qiladi. Maqolada moylash tizimining asosiy elementlari – moy nasosi, moy filtri, moy kanallari va moy karteri kabi qismlarning vazifalari izohlanadi. Shuningdek, tizimda yuzaga keladigan nosozliklar, ularning sabablari hamda bartaraf etish usullari ko‘rib chiqiladi. Avtomobillarga servis xizmat ko‘rsatish jarayonida moyni o‘z vaqtida almashtirish, filtrlarni tozalash yoki yangisiga almashtirish, tizimni diagnostika qilish kabi tadbirlarning ahamiyati yoritiladi. Tadqiqot natijalari avtomobil dvigatelining ishonchli ishlashini ta’minlash hamda texnik xizmat ko‘rsatish samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.