KOXLER IMPLANTLI BOLALARDA NUTQ RIVOJLANISHINING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Mamasiddikova Maftuna Akbarjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu tezisda koxlear implantatsiya qilingan bolalarda nutq rivojlanishining o‘ziga xos xususiyatlari ilmiy-pedagogik jihatdan tahlil qilinadi. Eshitishida og‘ir nuqsoni bo‘lgan bolalar uchun koxlear implantatsiya eshitish funksiyasini qisman tiklashga yordam beradigan zamonaviy texnologiyalardan biri hisoblanadi. Mazkur jarayon natijasida bolalarda eshitish idroki, fonematik eshitish, lug‘at boyligi va og‘zaki nutqning shakllanish jarayoni sezilarli darajada faollashadi. Tezisda koxlear implantatsiyadan keyingi reabilitatsiya jarayonining ahamiyati, logopedik va pedagogik yondashuvlar, shuningdek, nutqni shakllantirishning bosqichlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, koxlear implantli bolalarda nutq rivojlanishining samaradorligi erta tashxis, o‘z vaqtida implantatsiya va tizimli korreksion-pedagogik ishlar bilan chambarchas bog‘liq.