ISHLAB CHIQARISH KORXONALARIDA MEHNAT XAVFSIZLIGINI BOSHQARISH TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISHNING TASHKILIY-USLUBIY ASOSLARI - Gʻaniev Diyorbek; Abdurahmanov Abdurashid (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ishlab chiqarish korxonalarida mehnat xavfsizligini boshqarish tizimini takomillashtirishning tashkiliy va uslubiy asoslari tahlil qilinadi. Zamonaviy sanoat sharoitida ishlab chiqarish jarayonlarining murakkablashuvi, texnologik uskunalarning avtomatlashtirilishi va inson omilining saqlanib qolishi mehnat xavfsizligi masalasini dolzarb muammolari boʻlib qolmoqda. Tadqiqotning asosiy maqsadi mehnat xavfsizligini boshqarish tizimining samaradorligini oshirishga xizmat qiluvchi tashkiliy mexanizmlar va uslubiy yondashuvlarni aniqlashdan iborat. Tadqiqot jarayonida tahlil, taqqoslash, umumlashtirish va tizimli yondashuv usullaridan foydalanildi. Natijada mehnat xavfsizligini boshqarishda tashkiliy tuzilmani takomillashtirish, xodimlarning ishtirokini kuchaytirish, xavflarni boshqarish va profilaktik choralarning ahamiyati asoslab berildi. Olingan natijalar ishlab chiqarish korxonalarida mehnat muhofazasi tizimini amaliy jihatdan yaxshilashda qo‘llanishi mumkin.