MOLIYAVIY BARQARORLIKNI BAHOLASH USULLARI - Xudoyberdiyeva Asila; Raximova Asila Ravshanovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada korxona va tashkilotlarning moliyaviy barqarorligini baholash usullari ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Moliyaviy barqarorlik xo‘jalik yurituvchi subyektlarning uzluksiz faoliyat yuritishi, majburiyatlarni o‘z vaqtida bajarishi va uzoq muddatli rivojlanishini ta’minlovchi muhim iqtisodiy ko‘rsatkichlardan biri hisoblanadi. Tadqiqotda moliyaviy barqarorlikni baholashda qo‘llaniladigan asosiy ko‘rsatkichlar tizimi, jumladan, kapital tuzilmasi, likvidlik, to‘lov qobiliyati va moliyaviy mustaqillik koeffitsiyentlari tahlil qilinadi. Shuningdek, balans likvidligini baholash, moliyaviy koeffitsiyentlar usuli, integral baholash va dinamik tahlil usullarining mazmuni va afzalliklari yoritib beriladi. Maqolada moliyaviy barqarorlikni baholash natijalaridan boshqaruv qarorlarini qabul qilishda foydalanishning ahamiyati asoslab berilib, ushbu jarayon korxona moliyaviy holatini mustahkamlash va risklarni kamaytirishga xizmat qilishi ilmiy asosda ko‘rsatib beriladi.