TILSHUNOSLIKDA KOINOTGA OID ATAMALARNING QO‘LLANILISHI - Sharipova Madina Shermuhammedovna; Xomidova Malohatxon (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola tilshunoslik doirasida koinotga oid atamalarning funksional va semantik xususiyatlarini o’rganishga bag’ishlangan.Unda astronomik leksikaning ilmiy uslubdan badiiy va kundalik nutqqa o’tishi, metaforizatsiya jarayonlari hamda ushbu atamalarning til tizimidagi o’rni tahlil qilinadi.Shuningdek, koinotga oid nomlarning (kosmonimlar) onomastik ahamiyati, ularning madaniy kontekstdagi aks etishi va terminologiya sohasidagi o’ziga xosliklari ko’rib chiqiladi. Ishning asosiy maqsadi — fazoviy tushunchalarni ifodalovchi til birliklarining o’zbek tilida qo’llanilish dinamikasini lingvistik nuqtai nazardan ochib berishdir.