TARJIMA JARAYONIDA TALABALARDA KO‘CHMA MA’NOLI SO‘ZLAR VA YAXLIT KO‘CHMA MA’NOLI IFODALAR O‘RTASIDAGIALOQADORLIKKA E’TIBOR QARATISH - Muhammadiyeva O’g‘iloy (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya: Ushbu tadqiqot talabalarning ko’p ma’noli so’zlarni ham so’zlashuv, ham og’zaki (norasmiy) ma’nolarda qo’llash ko’nikmalari va malakalarini rivojlantirish usullariga qaratilgan. Kontekstga qarab bir nechta ma’noga ega bo’lgan ko’p ma’noli so’zlar, ayniqsa kundalik muloqotda, til o’rganuvchilar uchun ko’pincha qiyinchiliklar tug’diradi. Tadqiqotda talabalarga bunday so’zlarni real hayotdagi suhbatlarda to’g’ri tushunish va ulardan foydalanishga yordam beradigan samarali pedagogik yondashuvlar tahlil qilinadi. Kontekstual o’rganish, kommunikativ faoliyat, interaktiv mashqlar va haqiqiy til materiallariga alohida e’tibor qaratiladi. Ushbu usullar o’quvchilarga ko’p ma’noli so’zlarning rasmiy va norasmiy ma’nolarini farqlashga va ularni turli kommunikativ vaziyatlarda to’g’ri qo’llashga yordam beradi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, dialoglar, rolli o’yinlar va kontekstual tahlil orqali tizimli mashq qilish talabalarning leksik kompetentsiyasi va kommunikativ qobiliyatini sezilarli darajada yaxshilaydi.