INFORMATIKA DARSLARIDA KREATIV VA INTERAKTIV O‘QUV LOYIHALARINI QO‘LLASH ORQALI O‘QUVCHILAR KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISH - Ja’faraliyev Samadbek Sanjar o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqola umumta’lim maktablarida informatika fanini o‘qitishda kreativ va interaktiv o‘quv loyihalarini joriy etish orqali o‘quvchilarning kompetensiyasini rivojlantirish masalalarini yoritadi. Tadqiqotda loyiha faoliyati orqali o‘quvchilarning mustaqil fikrlash, ijodiy yondashuv, muammolarni hal qilish, algoritmik va mantiqiy tafakkur, jamoaviy ishlash, kommunikativ ko‘nikmalar kabi ko‘nikmalarini oshirish imkoniyatlari tahlil qilindi. Shuningdek, maqolada o‘quv loyihalarini dars jarayoniga qo‘shish bosqichlari, ularning samaradorligi, o‘quvchilarning amaliy ko‘nikmalari rivojlanishi, innovatsion pedagogik yondashuvlar va interaktiv metodlarni qo‘llashning ta’lim sifatiga ta’siri yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, kreativ va interaktiv loyihalardan foydalanish informatika fanini o‘qitish samaradorligini oshirish, o‘quvchilarda tanqidiy fikrlashni rivojlantirish, axborot texnologiyalari bilan ishlash madaniyatini shakllantirish va zamonaviy muammolarni hal qilish qobiliyatini mustahkamlashga yordam beradi. Maqola pedagoglar, magistrantlar, ilmiy xodimlar va informatika fanini o‘qitishda innovatsion metodlarni joriy etish bilan shug‘ullanuvchilar uchun foydali manba bo‘lib xizmat qiladi.