ATMOSFERA IFLOSLANISHI VA UNING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Danayev D. A.; Anorboyev A. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bugungi kunda global ekologik muammolardan biriga aylangan atmosfera ifloslanishining inson salomatligiga ta’siri ilmiy-tahliliy nuqtayi nazardan ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda havoning ifloslanish darajasi, asosiy antropogen manbalar va zararli moddalarning organizmga kirib borish mexanizmlari tahlil qilingan. Xususan, atmosfera tarkibidagi zaharli birikmalarning nafas yo‘llari, yurak-qon tomir tizimi hamda reproduktiv salomatlikka keltiradigan asoratlari Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) va nufuzli ilmiy manbalar ma’lumotlari asosida asoslab berilgan. Shuningdek, maqolada O‘zbekiston sharoitidagi chang bo‘ronlarining o‘ziga xos xususiyatlari va aholi salomatligini muhofaza qilish bo‘yicha ustuvor tavsiyalar bayon etilgan.