PARRANDALARDA KOLIBAKTERIOZ KASALLIGINING ETIOLOGIYASI, EPIZOOTOLOGIYASI VA ZAMONAVIY NAZORAT USULLARI - Ernazarov D.A; Yo’ldoshova I.O; Saparova A.D (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA (ANNOTATION): Mazkur maqolada parrandalarda keng tarqalgan bakterial kasalliklardan biri — kolibakteriozning etiologiyasi, patogenezi, epizootologiyasi hamda o‘rganilganlik darajasi tahlil qilingan. Tadqiqotda Escherichia coli bakteriyasining biologik xususiyatlari, kasallikning tarqalish omillari va uning parrandachilik mahsuldorligiga salbiy ta’siri yoritilgan. Shuningdek, xalqaro va mahalliy ilmiy manbalar asosida kolibakteriozni tashxislash, profilaktika qilish va nazorat etishning zamonaviy usullari, jumladan molekulyar diagnostika, bioxavfsizlik choralarini kuchaytirish va antibiotiklarga chidamli shtammlarga qarshi kurash masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari parrandachilikda kasallikni samarali boshqarish va oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega.