QISHLOQ XO‘JALIK HAYVONLARIDA BUG‘OZLIKNI ANIQLASHNING ZAMONAVIY DIAGNOSTIK USULLARI VA ULARNING SAMARADORLIGI - Qadirberganov B.G’; Saparova A.D (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA (ANNOTATION): Mazkur maqolada qishloq xo‘jalik hayvonlarida bug‘ozlikni aniqlashning klinik, instrumental va laboratoriya usullari tahlil qilingan. Tadqiqot davomida sigir, biya, qo‘y, echki, cho‘chqa, it, mushuk va quyonlarda bug‘ozlikni tashxislash usullari o‘rganilib, ularning samaradorligi solishtirildi. Natijalarga ko‘ra, rektal palpatsiya, auskultatsiya hamda laboratoriya testlari (qon, sut va servikovaginal shilimshiq tahlillari) eng ishonchli usullar ekanligi aniqlandi. Har bir hayvon turida bug‘ozlik davrida yuzaga keladigan fiziologik o‘zgarishlar asosida erta tashxis qo‘yish imkoniyatlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari chorvachilikda naslchilik ishlarini samarali tashkil etish, bepushtlikni kamaytirish va iqtisodiy samaradorlikni oshirishda muhim ahamiyatga ega.