TRANSPORT OQIMINING O‘RTACHA TEZLIGINI OSHIRISHDA V2I TEXNOLOGIYASINING TA’SIR PARAMETRLARINI MODELLASHTIRISH VA OPTIMALLASHTIRISH - Nazirov Nodirbek Jamoliddin o‘g‘li; Yusupov Sarvarbek Sodiqovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqot transport oqimining o‘rtacha tezligini oshirishda Vehicle-to-Infrastructure (V2I) texnologiyasining ta’sir parametrlarini aniqlash, modellashtirish va optimallashtirishga bag‘ishlangan. Zamonaviy sharoitda transport tizimlarining samaradorligini oshirish, ayniqsa, aqlli transport tizimlari (ITS) rivojlanishi bilan bog‘liq holda, V2I texnologiyalarining roli tobora ortib bormoqda. Tadqiqot doirasida V2I tizimlarining transport oqimi tezligiga ta’sir etuvchi parametrlari matematik modellashtirish, stoxastik geometriya va chuqur o‘rganish (deep learning) usullari asosida tahlil qilingan. Statistik ma’lumotlar va empirik tadqiqotlar asosida V2I texnologiyasining transport samaradorligiga ta’siri miqdoriy jihatdan baholangan. Natijalar V2I tizimlarini joriy etish orqali transport oqimining o‘rtacha tezligini 22-25% gacha oshirish, kechikishlarni 47% gacha kamaytirish va yoqilg‘i sarfini 17-22% ga tejash imkoniyatini ko‘rsatdi.