TRANSPORT VOSITASI VA PIYODA O‘RTASIDAGI ALOQA (V2P) ASOSIDA AQLLI PIYODALAR O‘TISH JOYINI BOSHQARISH - Xakimov Mavlonbek Solijon o‘g‘li; Yusupov Sarvarbek Sodiqovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Piyodalar o‘tish joylarida sodir bo‘ladigan yo‘l-transport hodisalari aholi zich hududlarda muhim muammo hisoblanadi. Ushbu maqolada IoT (Internet of Things) texnologiyasi asosida transport vositalari va piyodalar o‘rtasidagi V2P (Vehicle-to-Pedestrian) kommunikatsiyasidan foydalangan holda aqlli piyodalar o‘tish joyini boshqarish tizimi tahlil qilinadi. Tizim IoT sensorlari, kameralar va aloqa qurilmalari orqali real vaqt rejimida transport va piyodalar harakati haqida ma’lumotlarni yig‘adi hamda transport vositalari va piyodalar o‘rtasida axborot almashinuvini ta’minlaydi. Natijada yo‘l harakati xavfsizligi va samaradorligi oshadi hamda piyodalar ishtirokidagi yo‘l-transport hodisalari xavfi kamayadi. Ushbu yondashuv aqlli shaharlar sharoitida xavfsiz va samarali transport tizimini shakllantirishga xizmat qiladi.