TASHABBUSLI BUDJET MABLAG‘LARI VA MOLIYAVIY RESURSLARDAN FOYDALANISH TARTIBINI TAKOMILLASHTIRISH MEXANIZMI - Kenjaev Bobur Ro‘ziboy o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy ishda tashabbusli budjet mablag‘lari va moliyaviy resurslardan foydalanish tizimining nazariy asoslari, amaliy holati hamda uni takomillashtirish yo‘nalishlari kompleks tarzda tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda davlat moliyasini boshqarishda jamoatchilik ishtirokini kengaytirish, mablag‘lardan foydalanishda shaffoflik va samaradorlikni oshirish masalalari dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Shu nuqtai nazardan tashabbusli budjet mexanizmi aholi ehtiyojlarini bevosita hisobga olish imkonini beruvchi muhim instrument sifatida shakllanmoqda. Tadqiqot davomida tashabbusli budjet mablag‘larini shakllantirish, taqsimlash va ulardan foydalanish jarayonidagi muammolar aniqlanib, ularni bartaraf etish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqildi. Xususan, moliyaviy resurslardan foydalanishda samaradorlikni oshirish, monitoring va nazorat tizimini kuchaytirish, raqamli boshqaruv mexanizmlarini keng joriy etish hamda jamoatchilik nazoratini rivojlantirish zarurligi asoslab berildi.