BEZORILIK JINOYATINING JINOYAT-HUQUQIY TAVSIFI VA MALAKALASH MASALALARI - Bozorov Xasan Turg'unali o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada bezorilik jinoyatining jinoyat-huquqiy tavsifi, uning obyektiv va subyektiv belgilari, shuningdek, mazkur jinoyatni malakalashda yuzaga keladigan muammolar keng tahlil qilinadi. Bezorilik jamiyatda jamoat tartibini buzuvchi, fuqarolarning tinchligini izdan chiqaruvchi va huquqiy tartibotga tahdid soluvchi ijtimoiy xavfli qilmish sifatida namoyon bo‘ladi. Tadqiqotda bezorilik jinoyatining tarkibiy elementlari, ya’ni obyekt, obyektiv tomon, subyekt va subyektiv tomon alohida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, bezorilikni boshqa turdosh jinoyatlardan, xususan, mayda bezorilik, tan jarohati yetkazish, mulkka zarar yetkazish kabi jinoyatlardan farqlash masalalari yoritilgan. Amaliyotda uchraydigan malakalashdagi xatolar, ayniqsa jinoyatning og‘irlashtiruvchi holatlari mavjud bo‘lganida to‘g‘ri baho berish muammolari ilmiy jihatdan asoslab berilgan.