BEZORILIK JINOYATI UCHUN JAVOBGARLIK VA UNI TAKOMILLASHTIRISH MASALALARI - Bozorov Xasan Turg'unali o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada bezorilik jinoyati tushunchasi, uning ijtimoiy xavfliligi, huquqiy belgilari hamda u uchun javobgarlik masalalari tahlil qilinadi. Bezorilik jinoyati jamiyatda jamoat tartibi va osoyishtaligini buzuvchi, fuqarolarning sha’ni va qadr-qimmatiga tajovuz qiluvchi ijtimoiy xavfli qilmish sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida O‘zbekiston Respublikasi jinoyat qonunchiligida bezorilik uchun belgilangan javobgarlik normalari, ularning qo‘llanilish amaliyoti va mavjud muammolari o‘rganildi. Shuningdek, bezorilik jinoyatini kvalifikatsiya qilishda yuzaga keladigan muammolar, ayniqsa, og‘irlashtiruvchi holatlar mavjud bo‘lganda jinoyatni to‘g‘ri baholash masalalari tahlil qilindi. Mazkur jinoyat turining boshqa turdagi huquqbuzarliklardan farqlari, xususan, mayda bezorilik va jinoyat sifatidagi bezorilik o‘rtasidagi chegaralar aniqlashtirildi.