I BOB. BEZORILIK JINOYATINING NAZARIY VA JINOYAT-HUQUQIY ASOSLARI - Bozorov Xasan Turg'unali o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada bezorilik jinoyatining nazariy asoslari hamda jinoyat- huquqiy tavsifi kompleks tarzda tahlil qilinadi. Bezorilik jamiyatda jamoat tartibi va xavfsizligiga tajovuz qiluvchi, ijtimoiy xavflilik darajasi yuqori bo‘lgan jinoyatlardan biri sifatida e’tirof etiladi. Tadqiqot davomida bezorilik jinoyatining tushunchasi, uning obyekt va predmeti, obyektiv va subyektiv tomonlari ilmiy-nazariy jihatdan yoritib beriladi. Shuningdek, maqolada bezorilik jinoyatining sodir etilish shakllari, kvalifikatsiya belgilari hamda uni boshqa turdosh jinoyatlardan farqlash masalalari ko‘rib chiqiladi. Amaldagi jinoyat qonunchiligi asosida bezorilik uchun javobgarlik masalalari, jazolash amaliyoti hamda ushbu jinoyatning oldini olishga qaratilgan huquqiy mexanizmlar tahlil etiladi.