NUTQ VA ADABIY MEYOR - Mavjuda KOZOKOVA; Xomidova Malohat (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya: Ushbu maqolada nutqning mohiyati, uning jamiyatdagi ahamiyati va adabiy me’yorlar bilan o‘zaro bog‘liqligi yoritilgan. Nutqning og‘zaki hamda yozma shakllari, shuningdek nutq madaniyatining poydevorini tashkil etuvchi adabiy me’yorlarning turlari batafsil tushuntiriladi. Maqolada talaffuz, lug‘aviy, grammatik, orfografik, punktuatsion va uslubiy me’yorlarning mazmuni hamda ularning to‘g‘ri qo‘llanishi nutq sifatiga qanday ta’sir qilishi ilmiy asosda ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, adabiy me’yorlarga amal qilishning muloqot samaradorligi va til madaniyatini yuksaltirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, nutq va adabiy me’yorlar tilning rivoji hamda jamiyatda yagona muloqot muhiti shakllanishida muhim omil ekanligi ta’kidlanadi.