O‘SIMLIK ANTIOKSIDANTLARINING STRESS VA NERV TIZIMIGA TA’SIRI - Axrorov Azamat A'zamqul o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya O‘simlik antioksidantlari — biologik faol moddalar bo‘lib, ular organizmda yuzaga keladigan oxidative stressni kamaytirishda muhim rol o‘ynaydi. Ushbu tadqiqotda o‘simliklardan olinadigan flavonoidlar, polifenollar va boshqa antioksidantlarning stress hamda nerv tizimiga ta’siri o‘rganildi. Aniqlanishicha, stress holatlarida organizmda erkin radikallar miqdori ortib, nerv hujayralariga zarar yetkazadi va turli nevrologik buzilishlarga olib keladi. O‘simlik antioksidantlari esa erkin radikallarni neytrallash orqali nerv tizimini himoya qiladi, yallig‘lanish jarayonlarini kamaytiradi va psixo-emotsional holatni yaxshilaydi. Tadqiqot natijalari o‘simlik antioksidantlarining stressga qarshi vosita sifatida qo‘llanish imkoniyatlarini ilmiy asoslaydi hamda ularning tibbiyot va farmatsevtikadagi ahamiyatini ko‘rsatadi.