YIGʻMADAGI FLAVANOIDLAR TARKIBINI OʻRGANISH - Axrorov Azamat A'zamqul o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Flavonoidlar — o‘simliklarda keng tarqalgan biologik faol birikmalar bo‘lib, ular kuchli antioksidant xususiyatga ega. Ushbu tadqiqot ishida turli dorivor o‘simliklar yig‘masidagi flavonoidlar tarkibi o‘rganildi. Tahlil jarayonida flavonoidlarning sifat va miqdoriy ko‘rsatkichlari aniqlanib, ularning organizmga foydali ta’siri baholandi. Flavonoidlar erkin radikallarni zararsizlantirish, yallig‘lanishni kamaytirish hamda yurak-qon tomir tizimini mustahkamlashda muhim rol o‘ynashi aniqlangan. Tadqiqot natijalari yig‘madagi o‘simliklarning dorivor ahamiyatini ilmiy asoslashga xizmat qiladi va ularni farmatsevtika hamda tibbiyot amaliyotida qo‘llash istiqbollarini ko‘rsatadi.