OILAVIY TARBIYIYA JARAYONIDA BOLALARDA HUQUQIY VA SIYOSIY MADANIYATNI SHAKLLANTIRISH - Millinorov Xusniddin Xushmatovich; Kubayeva Fotima Jamshid qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada oilaviy tarbiya jarayonida bolalarda huquqiy va siyosiy madaniyatni shakllantirishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Oila shaxs kamolotining asosiy instituti sifatida bolaning huquqiy ongini rivojlantirishda muhim omil ekanligi asoslab beriladi. Tadqiqot davomida bolalarda huquqiy bilim, siyosiy ong va fuqarolik pozitsiyasini shakllantirishda ota-onaning roli, oiladagi ijtimoiy muhit hamda tarbiya usullarining ta’siri o‘rganiladi. Shuningdek, zamonaviy jamiyatda huquqiy savodxonlik va siyosiy madaniyatni rivojlantirishga qaratilgan yondashuvlar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijasida oilada beriladigan tarbiyaning sifatini oshirish orqali barkamol va ijtimoiy faol shaxsni shakllantirish mumkinligi aniqlanadi.