INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR YORDAMIDA TA’LIM JARAYONINI SAMARALI TASHKIL ETISH - Xusanov Elshod; Kubayeva Fotima Jamshid qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim tizimida innovatsion texnologiyalarning o‘rni, ularning ta’lim jarayoniga ta’siri hamda samaradorligi keng yoritilgan. Hozirgi globallashuv va raqamlashtirish sharoitida ta’lim tizimi oldiga yangi vazifalar qo‘yilmoqda. Shu sababli an’anaviy o‘qitish usullarini zamonaviy innovatsion yondashuvlar bilan uyg‘unlashtirish muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot jarayonida tahliliy, taqqoslash, kuzatish va umumlashtirish metodlaridan foydalanildi. Ushbu metodlar orqali ta’lim jarayonida innovatsion texnologiyalarning qo‘llanilishi va ularning samaradorligi o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, zamonaviy texnologiyalar o‘quvchilarning bilim olish jarayonini faollashtiradi, ularning mustaqil fikrlash va ijodiy yondashuv qobiliyatini rivojlantiradi. Shuningdek, maqolada innovatsion texnologiyalarni joriy etishda uchraydigan muammolar ham tahlil qilindi. Jumladan, texnik vositalarning yetishmasligi, internet sifati pastligi va o‘qituvchilarning malaka darajasi muhim omillar sifatida ko‘rsatildi. Xulosa sifatida ta’lim tizimini rivojlantirish va uning samaradorligini oshirishda innovatsion texnologiyalardan keng foydalanish zarurligi asoslab berildi.