O‘QUVCHILARNING AXLOQIY REFLEKSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA O‘QITUNCHI ROLI - Kubayeva Fotima Jamshid qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ta’lim jarayonida o‘quvchilarda axloqiy refleksiyani shakllantirishning psixologik-pedagogik asoslari tahlil qilinadi. Axloqiy refleksiya shaxsning ma’naviy-axloqiy rivojlanishidagi asosiy mexanizmlardan biri sifatida ko‘rib chiqilib, uning mazmuni, tuzilishi va rivojlanish omillari keng yoritilgan. Tadqiqot doirasida o‘qituvchining shaxsiy namunasi, pedagogik muloqot, tarbiyaviy faoliyatni tashkil etish metodlari, muammoli vaziyatlar va axloqiy vazifalar asosida ishlashning o‘quvchilar refleksiv fikrlashiga ko‘rsatadigan ta’siri ilmiy asosda tahlil qilindi. O‘tkazilgan amaliy kuzatishlar o‘quvchilarning axloqiy qaror qabul qilish, o‘z xatti-harakatlarini tahlil qilish, empatiya ko‘rsatish kabi ko‘nikmalarining o‘qituvchi faoliyati bilan bevosita bog‘liqligini tasdiqladi. Maqola natijalari axloqiy tarbiyaning zamonaviy yondashuvlari, refleksiyani rivojlantiruvchi pedagogik texnologiyalar va metodlar bo‘yicha ilmiy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.