МЕТАБОЛИК СИНДРОМНИНГ АСОСИЙ ТАРКИБИЙ ҚИСМЛАРИНИ ЭРТА АНИҚЛАШ ВА ОЛДИНИ ОЛИШ МЕТАБОЛИК БУЗИЛИШЛАРНИ НОРМАЛЛАШТИРИШ - Матмуратова С.О (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Фертил ёшдаги аёллар ўртасида метаболик синдром, унинг таркибий қисмларини ва тегишли касалликларини ўрганиш жуда муҳим саналади. Нафақат касалликларнинг шаклланиши ва ривожланиши учун хавф туғдирадиган омилларни аниқлаш аёллар орасида сурункали юқумли бўлмаган касалликлар прогнозини ишлаб чиқиш муҳим саналади. Мақсад. Метаболик синдром ва унинг таркибий қисмларини эрта аниқлаш ҳамда профилактик чора-тадбирларнинг самарадорлиги бу жараёнда хотин- қизларнинг фаол иштироки билан узвий боғлиқдир. Шунинг учун метаболик синдромнинг хусусиятларини ўрганиш, шунингдек, фертил ёшдаги аёлларда ушбу синдромнинг олдини олиш бўйича чора-тадбирларни ишлаб чиқиш зарурлиги алоҳида аҳамият касб этади. Тадқиқот материаллари. Кузатув остида 15-49 ёшдаги 110 аёллар бор эди. Шу билан бирга, Тошкентда ўтказилган фертил ёшидаги уюшмаган аёл аҳолисидан (15 ёшдан 49 ёшгача) вакиллик намунасини (900 дан ортик киши) текшириш натижасида олинган маълумотлар таҳлил қилинди.