BOZOR TUZILMALARI SAMARADORLIGINI OPTIMALLASHTIRISH MEXANIZMLARI VA TAHLILIY YONDASHUVLARI - Umirzoqov Mirjalol Anvarbek o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bozor tuzilmalarining samaradorligini oshirishga qaratilgan asosiy mexanizmlar hamda ularni tahlil qilishning zamonaviy yondashuvlari o‘rganiladi. Raqobat muhitini shakllantirish, resurslardan samarali foydalanish, narx shakllanishi va davlatning tartibga solish siyosati kabi omillarning bozor samaradorligiga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, mukammal raqobat, monopolistik raqobat, oligopoliya va monopoliya sharoitida samaradorlikni optimallashtirish usullari ko‘rib chiqiladi. Maqolada iqtisodiy tahlil metodlari asosida bozor natijadorligini oshirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.