AUDIOVIZUAL VOSITALAR YORDAMIDA NUTQNI RIVOJLANTIRISH - Boymurodova Sarvinoz Saparali qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Zamonaviy ta’lim jarayonida nutqni rivojlantirish uchun ilg‘or usullardan foydalanish muhim bo‘lib, ularning eng samaralilaridan biri audiovizual vositalar vositasida amalga oshiriladigan metodik yondashuv hisoblanadi. Tahsil olishda nafaqat kitob va yozma manbalardan, balki zamonaviy texnik imkoniyatlar – video, audio, animatsion filmlar, to‘liq metrajli filmlar, teleko‘rsatuvlar, hujjatli filmlar, podkastlar, elektron darsliklar, o‘quv filmlari hamda ta’limiy dasturlar keng tarzda qo‘llanilmoqda. Audiovizual vositalarning eng asosiy ustunligi – ta’lim oluvchilarning eshitish va ko‘rish organlari orqali bilvosita hamda to‘g‘ridan-to‘g‘ri axborot olish, real hayotiy jarayonlarni kuzatish, til va nutqga xos harakat, ohang va intonatsiyani jonli qabul qilish imkonini berishidir. Shu sabab audiovizual vositalar vositasida nutqni rivojlantirish bugungi kunning dolzarb va natijador yondashuvlaridan biri sifatida tobora ahamiyat kasb etmoqda.