TARBIYAVIY SUHBATLARNI TASHKIL ETISH ORQALI BOLALARDA TO‘G‘RI VA MADANIYATLI NUTQ SHAKLLANTIRISH - Boymurodova Sarvinoz Saparali qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Tarbiyaviy suhbatlarni tashkil etish orqali bolalarda to‘g‘ri va madaniyatli nutq shakllantirish bugungi kun ta’limi va tarbiyasida o‘ta dolzarb masala hisoblanadi. Bolaning jamiyatga kirib kelishi, o‘z o‘rnini topishi, shaxsiy fazilat va mulohazalarini omilkorlik bilan ifoda eta olishi uchun avvalo nutq madaniyatiga, to‘g‘ri va asosli so‘zlash, axloqli muomala, hurmatli munosabat, og‘zaki va yozma muloqot madaniyatini egallashiga zarur sharoit yaratilishi lozim. Shu maqsadda maktab, oila, mahalla va boshqa ijtimoiy muassasalarda olib boriladigan tarbiyaviy suhbatlar asosiy vosita va samarali metod sifatida ahamiyat kasb etadi. Tarbiyaviy suhbatlar nafaqat bolaning axloqiy dunyoqarashini boyitadi, balki zamonaviy kommunikativ muhitga mos, ma’noli, mulohazakor va odamlar bilan to‘g‘ri muloqotda bo‘la oladigan nutqiy salohiyatli avlodni shakllantirishga yordam beradi.