ILMIY TADQIQOTLAR TARJIMASI - Sotvoldiyeva Mastura; Turaxon Abduraxmanov Saydullayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ilmiy tadqiqotlar tarjimasining nazariy va amaliy jihatlari, uning o‘ziga xos xususiyatlari hamda zamonaviy ilmiy kommunikatsiyadagi o‘rni keng yoritilgan. Ilmiy matnlarni tarjima qilish jarayoni oddiy tarjimadan farq qilib, yuqori darajadagi aniqlik, mantiqiylik va terminologik izchillikni talab etadi. Maqolada ilmiy tarjimaning asosiy tamoyillari, xususan, ekvivalentlik, adekvatlik va ilmiy uslubga moslik masalalari tahlil qilinadi. Shuningdek, turli fan sohalariga oid matnlarni tarjima qilishda uchraydigan muammolar, terminlarning to‘g‘ri tanlanishi va ularni milliy til me’yorlariga moslashtirish usullari haqida fikr yuritiladi.Bundan tashqari, ilmiy tadqiqotlar tarjimasining xalqaro ilmiy hamkorlikni rivojlantirishdagi ahamiyati alohida ta’kidlanadi. Tarjima orqali ilmiy natijalar keng auditoriyaga yetkazilib, turli mamlakat olimlari o‘rtasida bilim almashinuvi ta’minlanadi. Maqolada zamonaviy tarjima texnologiyalari va ularning ilmiy matnlar tarjimasidagi o‘rni ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari ilmiy tarjima sifatini oshirish hamda tarjimonlarning kasbiy kompetensiyalarini rivojlantirishga xizmat qiladi.