EKOLOGIK EKSPERTIZA XULOSASINING STRUKTURASI MAZMUNI VA UNI TAYYORLASHNING USLUBI BILAN TANISHISH - Adizova Nargiza Zamirovna; Muhammadova Gulsevar Yusuf qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Respublikada atrof-muhitni muhofaza qilish amaliyotida aholining yashashi uchun sog’lom shart-sharoit vujudga keltirish va tabiatdan foydalanish samaradorligini oshirish tabiatni muhofaza qilish asosida ijtimoiy iqtisodiy rivojlanishning ekologik xavfsizligiga erishish g’oyat muhim va dolzarb muammodir. Bu muammo yechimini topish ekologik ekspertiza juda katta ro’l o’ynaydi. Ushbu maqolada ekologik ekspertiza xulosasining strukturasi, mazmuniy tarkibi va uni tayyorlash uslubining nazariy hamda amaliy jihatlari batafsil yoritilgan. Tadqiqotda ekologik ekspertiza xulosasining asosiy bo‘limlari, jumladan kirish qismi, loyiha haqida umumiy ma’lumot, atrof-muhitga ta’sirni baholash natijalari, ekologik xavf omillari tahlili, muqobil yechimlarni ko‘rib chiqish, atrof-muhitni muhofaza qilish choralarining asoslanishi hamda yakuniy xulosa qismlarining mazmuni izchil tahlil etilgan. Shuningdek, ekologik ekspertiza xulosasini tayyorlash jarayonida qo‘llaniladigan me’yoriy-huquqiy hujjatlar talablari, metodik yondashuvlar va rasmiylashtirish qoidalari ko‘rib chiqilgan. Maqolada ekologik ekspertiza jarayonining asosiy bosqichlari, ya’ni ma’lumotlarni yig‘ish, ularni tahlil qilish, atrof-muhit komponentlariga ehtimoliy ta’sirlarni aniqlash, ekologik xavflarni baholash va asoslangan tavsiyalar ishlab chiqish masalalari ochib berilgan. Ekologik ekspertiza xulosasining aniqligi, xolisligi va ilmiy asoslanganligi uning amaliy ahamiyatini oshirishi, xo‘jalik faoliyatini rejalashtirishda ekologik xavfsizlikni ta’minlashga xizmat qilishi asoslab berilgan. Shuningdek, xulosa matnini tayyorlashda mantiqiy izchillik, aniq dalillarga tayanish, statistik va tahliliy ma’lumotlardan foydalanish, rasmiy uslub talablariga rioya etish zarurligi ta’kidlangan. Tadqiqot natijalari ekologik ekspertiza xulosasini tayyorlash jarayonini takomillashtirish, hujjatlarning sifatini oshirish hamda atrof-muhitni muhofaza qilishga qaratilgan qarorlarni qabul qilishda ilmiy asoslangan yondashuvni qo‘llash imkonini beradi. Mazkur maqola ekologiya yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalar, mutaxassislar hamda amaliyotchi ekspertlar uchun uslubiy manba sifatida xizmat qilishi mumkin.