GEOGRAFIYA DARSLARIDA INTERAKTIV METODLARDAN FOYDALANISHNING AVFZALIKLARI - Mamadjanova Rahbarhon Mamatovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada geografiya darslarida interaktiv metodlardan foydalanishning nazariy va amaliy ahamiyati yoritiladi. Zamonaviy ta’lim tizimida o‘quvchilarning faolligini oshirish, ularning mustaqil fikrlashini rivojlantirish hamda bilimlarni chuqur o‘zlashtirishida interaktiv metodlar muhim o‘rin tutadi. Maqolada interaktiv metodlarning mohiyati, ularning turlari va geografiya faniga moslashuvi tahlil qilinadi. Shuningdek, dars jarayonida “Aqliy hujum”, “Klaster”, “Rol o‘ynash”, “Muammoli vaziyat” kabi metodlardan foydalanish orqali o‘quvchilarning bilim, ko‘nikma va kompetensiyalarini rivojlantirish masalalari ko‘rib chiqiladi. Interaktiv metodlarning geografik tushunchalarni anglash, xaritalar bilan ishlash, global muammolarni tahlil qilishdagi ahamiyati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, interaktiv yondashuvlar o‘quvchilarning darsga qiziqishini oshiradi, ularning ijodiy fikrlashini rivojlantiradi va ta’lim samaradorligini sezilarli darajada yaxshilaydi.