O‘ZBEKISTONDA OZIQ-OVQAT SANOATINI INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA RIVOJLANTIRISHNING USTUVOR YO‘NALISHLARI - Xolmirzayev Boburmirzo (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada O‘zbekistonda oziq-ovqat sanoatini innovatsion texnologiyalar asosida rivojlantirishning ustuvor yo‘nalishlari tahlil qilingan. Tadqiqotda oziq-ovqat sanoatining milliy iqtisodiyotdagi o‘rni, tarmoqda texnologik modernizatsiya zarurati, innovatsiyalarning iqtisodiy samaradorlikka ta’siri hamda mavjud tizimli muammolar ko‘rib chiqilgan. Muallifning yondashuviga ko‘ra, oziq-ovqat sanoatida raqamlashtirish, avtomatlashtirish, zamonaviy qayta ishlash, qadoqlash, logistika va resurs tejamkor texnologiyalarni joriy etish mahsulot sifati, ishlab chiqarish unumdorligi va eksport salohiyatini oshirishga xizmat qiladi. Shu bilan birga, texnik jihozlanish darajasining notekisligi, logistika infratuzilmasining yetarli emasligi, ilmiy ishlanmalarni amaliyotga joriy etish mexanizmlarining sustligi hamda malakali kadrlar taqchilligi tarmoqning innovatsion rivojlanishini sekinlashtirayotgan omillar sifatida baholanadi. Maqola yakunida O‘zbekiston oziq-ovqat sanoatini innovatsion rivojlantirish bo‘yicha ustuvor yo‘nalishlar va amaliy takliflar ilgari surilgan. O‘zbekistonda 2024-2028-yillarga mo‘ljallangan oziq-ovqat sanoatini rivojlantirish dasturi tasdiqlangani, 2025-yilda oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish hajmi 152,1 trln so‘mga yetgani va tarmoqning sanoatdagi salmog‘i yuqori ekani mazkur mavzuning ilmiy-amaliy dolzarbligini kuchaytiradi.