RATSIONAL KUZATISHLAR NAZARIYASI VA PUL-KREDIT SIYOSATINING SAMARADORLIGI. - Iskandarov Bekzod Abdijalilovich; Ilxomova Ruxshona Javlonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ratsional kutishlar nazariyasi sharoitida pul- kredit siyosatining samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi iqtisodiy subyektlarning ratsional kutishlari mavjud bo‘lgan sharoitda pul-kredit siyosatining inflyatsiya, iqtisodiy o‘sish va makroiqtisodiy barqarorlikka ta’sirini o‘rganishdan iborat. Tadqiqot jarayonida nazariy tahlil va taqqoslash usullaridan foydalanildi. Ratsional kutishlar nazariyasiga ko‘ra, iqtisodiy agentlar mavjud axborot va kutilayotgan iqtisodiy siyosat choralarini hisobga olgan holda qaror qabul qiladi, bu esa pul-kredit siyosatining ta’sirini ma’lum darajada cheklashi mumkin. Shuningdek, markaziy bank siyosatining shaffofligi va ishonchliligi pul-kredit siyosatining samaradorligini oshirishda muhim omil ekani ta’kidlanadi. Tadqiqot natijalari pul- kredit siyosatining samaradorligi iqtisodiy agentlarning kutishlari hamda axborot ochiqligi darajasiga bog‘liq ekanini ko‘rsatadi.