IQLIM O’ZGARISHI VA YASHIL IQTISODIYOT: BARQAROR MAKROIQTISODIY MODEL TAKLIF QILISH. - Iskandarov Bekzod Abdijalilovich; Gʼafurova Shaxrizoda Oʻtkirovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada noaniqlik sharoitida makroiqtisodiy qarorlar qabul qilishning nazariy jihatlari hamda ularni modellashtirish yondashuvlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda iqtisodiy jarayonlarga ta’sir qiluvchi noaniqlik omillari va ularning makroiqtisodiy ko‘rsatkichlarga ta’siri o‘rganiladi. Shuningdek, iqtisodiy qarorlarni asoslashda stoxastik modellar, ehtimollik tahlili va prognozlash usullarining ahamiyati yoritiladi. Natijada modellashtirish yondashuvlaridan foydalanish noaniqlik sharoitida iqtisodiy risklarni baholash va samarali makroiqtisodiy qarorlar qabul qilishda muhim vosita ekani asoslanadi.