УРАНОПЛАСТИКА ОПЕРАЦИЯСИДАН СЎНГ ЧАЙНАШ ФАОЛИЯТИ ВА ОҒИЗ БЎШЛИҒИ МЕТАБОЛИЗМИНИ БАҲОЛАШ - АНВАРОВА Мухтасар Анваровна (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
АННОТАЦИЯ Ушбу тадқиқот уранопластика ўтказилган беморларда чайнаш самарадорлиги ва оғиз бўшлиғи метаболизми кўрсаткичларини баҳолашга бағишланган. Тадқиқотнинг мақсади уранопластикадан кейинги даврда беморларда функционал ўзгаришлар ва оғиз муҳитининг биокимёвий ҳолатини аниқлашдан иборат. Тадқиқот жараёнида клиник, функционал ва лаборатор усуллар қўлланилди. Чайнаш самарадорлиги махсус тестлар ёрдамида баҳоланди, оғиз бўшлиғи метаболизми эса сўлак таркибидаги биокимёвий кўрсаткичлар асосида ўрганилди. Олинган натижалар уранопластикадан кейин айрим беморларда чайнаш функциясининг тўлиқ тикланмаганлигини ҳамда оғиз бўшлиғида метаболик ўзгаришлар сақланиб қолишини кўрсатди. Тадқиқот натижаларига кўра, уранопластика ўтказилган беморларда реабилитация жараёнини комплекс ёндашув асосида ташкил этиш, жумладан, функционал тикланиш ва оғиз бўшлиғи биокимёвий ҳолатини назорат қилиш муҳим аҳамиятга эга эканлиги аниқланди. Ушбу иш натижалари стоматологик амалиётда уранопластикадан кейинги беморларни самарали даволаш ва кузатиш стратегияларини такомиллаштиришга хизмат қилади.