ROMANTICISM IN WORDSWORTH’S SELECTED POEMS - Abduvoxidova Feruza Yo‘lchi qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Romantizm, XVIII asr oxiri va XIX asr boshlarida yuzaga kelgan adabiy harakat bo‘lib, unda hissiyot, tasavvur va tabiatning go‘zalligi asosiy ahamiyatga ega. Uilyam Wordsworth, ingliz romantizmining asosiy vakillaridan biri, bu g‘oyalarni o‘z she’riyatida yorqin ifodalagan. Uning asarlari tabiat bilan chuqur bog‘liqlik, shaxsiy hissiyotlarning ahamiyati va inson ijodi hamda ruhini madh etishga e’tibor qaratadi. Ushbu tadqiqotda Wordsworthning tanlangan she’rlari tahlil qilinib, romantizm tamoyillari uning til, obraz va mavzular orqali qanday ifodalanganligi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, uning ijodiga ta’sir qilgan ijtimoiy, madaniy va tarixiy omillar ham hisobga olinadi. Wordsworthning she’riyatini tahlil qilish orqali ushbu tadqiqot uning asarlari romantizmning asosiy qadriyatlarini qanday aks ettirishi va ushbu kuchli adabiy harakatni chuqurroq tushunishga qanday yordam berishini ko‘rsatadi.