GISTOLOGIK PREPARATLAR TAYYORLASHNING ZAMONAVIY USULLARI VA LABORATORIYA AHAMIYATI - N.A. Ismoilova; Muhtaraliyeva Noila; Murtazayeva Madina; Muhammadova Shodiyona (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mavzuning dolzarbligi: Zamonaviy tibbiyot va biologiya fanlarining jadal rivojlanishi gistologik tadqiqot usullarini takomillashtirishni talab etmoqda. Gistologik preparatlar tayyorlash to‘qimalarning mikroskopik tuzilishini aniqlashda asosiy metodlardan biri bo‘lib, u kasalliklarni erta aniqlash, diagnostika qilish va ilmiy tadqiqotlar olib borishda muhim ahamiyat kasb etadi. So‘nggi yillarda laboratoriya texnologiyalarining rivojlanishi natijasida gistologik preparatlar tayyorlashning zamonaviy usullari joriy etilmoqda. Ushbu usullar preparat sifatini oshirish, vaqtni tejash va tadqiqot natijalarining aniqligini ta’minlash imkonini beradi. Ayniqsa, avtomatlashtirilgan gistologik ishlov berish tizimlari, yangi bo‘yoq usullari va raqamli mikroskopiya metodlari laboratoriya diagnostikasining samaradorligini sezilarli darajada oshirdi. Bundan tashqari, gistologik preparatlar tayyorlash texnikasini mukammal egallash tibbiyot xodimlari, ayniqsa laboratoriya mutaxassislari va talabalar uchun muhim hisoblanadi. Chunki preparat tayyorlash jarayonidagi har bir bosqichning to‘g‘ri bajarilishi yakuniy natijaning ishonchliligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli, gistologik preparatlar tayyorlashning zamonaviy usullarini o‘rganish va ularning laboratoriya amaliyotidagi ahamiyatini tahlil qilish dolzarb ilmiy va amaliy masalalardan biri hisoblanadi.