15-16 YOSHLI KURASHCHILARNI TEZKORLIK-KUCH SIFATLARINI RIVOJLANTIRISH METODLARI - Quranboyev Uchqun Umirbekovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anototsiya. 15-16 yoshdagi kurashchilarning jismoniy tayyorgarligi, ayniqsa tezkorlik va kuch kabi muhim jismoniy sifatlarni rivojlantirish, ularning musobaqalarda muvaffaqiyatli bo‘lishi uchun juda muhimdir. Kurash - bu faqat jismoniy kuch va chidamlilikni emas, balki tezkorlik, reaksiya va texnikani ham talab qiladigan sport turidir. Shu sababli, kurashchilarning tezkorlik va kuch sifatlarini rivojlantirish uchun maxsus metodlar va usullarni qo‘llash zarur. Tezkorlik va kuchning kurashdagi o‘rni, tezkorlik va kuch kurashchilarni raqiblarini yengishda asosiy vosita hisoblanadi, kurashda tezkorlik zarur bo‘lsa, kuch esa musobaqa davomida chidamlilikni saqlash jismoniy kuchning kuchli muskul va suyak tizimiga asoslanishi, shuningdek, kuchni to‘g‘ri va samarali ishlatish zarur xisoblanadi.