O‘ZBEKISTONDA MOL-MULKNI SOLIQQA TORTISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Ergasheva Aziza; Qahramonov Uchqun (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Oʻzbekistonda mol-mulkni soliqqa tortish tizimining o‘ziga xos xususiyatlari, uning iqtisodiy mazmuni hamda davlat byudjetini shakllantirishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida mol-mulk solig‘ining huquqiy asoslari, soliq stavkalari, soliq bazasini aniqlash tartibi hamda soliq to‘lovchilar uchun yaratilgan imtiyoz va preferensiyalar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, mol-mulk solig‘i tizimining iqtisodiyotga ta’siri, hududiy byudjet daromadlarini shakllantirishdagi roli va soliq siyosatini takomillashtirish yo‘nalishlari ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Maqolada mavjud muammolarni aniqlash hamda mol-mulk solig‘i tizimini yanada samarali tashkil etish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari soliq tizimini takomillashtirish, iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash hamda moliyaviy boshqaruv samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.