YURIDIK SHAXSLAR TO‘LAYDIGAN SOLIQLARGA UMUMIY TAVSIFNOMA - Ergasheva Aziza; Suyunov Sanjar (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada yuridik shaxslar tomonidan to‘lanadigan soliqlarning iqtisodiy mazmuni, ularning davlat moliya tizimidagi o‘rni hamda iqtisodiy jarayonlarga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida yuridik shaxslar uchun amal qilayotgan asosiy soliq turlari, ularning hisoblanish tartibi, soliq stavkalari hamda soliq majburiyatlarini bajarish mexanizmlari keng yoritilgan. Shuningdek, korxonalar tomonidan to‘lanadigan soliqlarning davlat byudjeti daromadlarini shakllantirishdagi ahamiyati va iqtisodiy rivojlanishga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Maqolada soliq tizimining samaradorligini oshirish, soliq ma’murchiligini takomillashtirish hamda tadbirkorlik faoliyatini qo‘llab-quvvatlashga qaratilgan muhim jihatlar ham tahlil etilgan. Tadqiqot natijasida yuridik shaxslar uchun amal qilayotgan soliq tizimining o‘ziga xos xususiyatlari aniqlanib, uni yanada takomillashtirish bo‘yicha ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari soliq tizimini rivojlantirish, davlat byudjeti daromadlarini barqaror shakllantirish hamda iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashga xizmat qiladi.