SHARQ VA G’ARB FALSAFASI - Erkinova Durdonaxon O‘tkirjon qizi; Abdullayev Bahodirjon (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Sharq va G‘arb falsafasining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari hamda ularning asosiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Maqolada Sharq falsafasining ruhiy-ma’naviy yo‘nalganligi, insonning ichki dunyosini anglashga qaratilganligi, shuningdek, G‘arb falsafasining mantiqiy, ilmiy va analitik tafakkurga asoslanganligi yoritib beriladi.Shuningdek, Konfutsiy, Siddhartha Gautama, Sokrat, Platon va Aristotel kabi mashhur faylasuflarning qarashlari misolida ikki yo‘nalishning o‘ziga xos jihatlari ochib beriladi.Maqolada Sharq va G‘arb falsafasining o‘xshash va farqli tomonlari taqqoslanib, ularning zamonaviy jamiyatdagi ahamiyati asoslab beriladi. Xususan, globallashuv jarayonida bu ikki falsafiy yo‘nalishning o‘zaro uyg‘unlashuvi, inson tafakkurining yanada boyishiga xizmat qilishi ta’kidlanadi.