YUQORI SINF O‘QUVCHILARINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI VA MUAMMOLI TA’LIMNI QO‘LLASH ZARURATI - Gulnoza Xolmatova Izzataliyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: mazkur maqolada yuqori sinf o‘quvchilarining psixologik xususiyatlari hamda ta’lim jarayonida muammoli ta’lim texnologiyasini qo‘llash zarurati asoslab beriladi. Unda o‘quvchilarning kognitiv rivojlanish jihatlari, xususan, abstrakt fikrlash, tahlil qilish, solishtirish va mustaqil xulosa chiqarish qobiliyatlarining shakllanishi tahlil qilinadi. Shuningdek, yuqori sinf o‘quvchilarida “men” konsepsiyasining rivojlanishi, refleksiya va shaxsiy pozitsiyaning shakllanishi kabi psixologik jarayonlar yoritiladi. Maqolada an’anaviy ta’lim metodlarining cheklanganligi va ularning o‘quvchilarning zamonaviy ehtiyojlariga to‘liq javob bermasligi ko‘rsatib beriladi. Muammoli ta’lim texnologiyasining kognitiv ziddiyat asosida tashkil etilishi o‘quvchilarning bilish faoliyatini faollashtirishi, tanqidiy, ijodiy va mustaqil fikrlashini rivojlantirishi ilmiy jihatdan asoslanadi. Xulosa sifatida muammoli ta’lim yuqori sinf o‘quvchilarining psixologik rivojlanishiga mos keluvchi samarali metodik yondashuv ekanligi ta’kidlanadi.