RIVOJLANGAN MAMLAKATLARDA TADBIRKORLIK SUBYEKTLARINI GURUHLASH TAJRIBASI - Ortiqov Nodirbek Komiljon og‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada rivojlangan mamlakatlarda tadbirkorlik subyektlarini guruhlash tajribasi tahlil qilinadi. Xususan, kichik, o‘rta va yirik biznes subyektlarini tasniflash mezonlari, ularning iqtisodiyotdagi o‘rni hamda davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari o‘rganilgan. Turli mamlakatlar misolida tadbirkorlik subyektlarini guruhlashda qo‘llaniladigan asosiy ko‘rsatkichlar – ishchilar soni, yillik aylanma mablag‘ va aktivlar hajmi kabi mezonlar solishtirilgan. Shuningdek, maqolada rivojlangan davlatlar tajribasidan kelib chiqib, tadbirkorlik subyektlarini samarali tasniflashning milliy iqtisodiyot rivojiga ta’siri yoritilgan. Olingan natijalar asosida O‘zbekiston sharoitida tadbirkorlik subyektlarini guruhlash tizimini takomillashtirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.