O‘ZINI PAST BAHOLASHNING O‘SMIRLARDAGI SERZARDALIKKA TA’SIRI - Tuxtayeva Maxliyo Shamsiddinovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘smirlik davrida shaxs rivojlanishining muhim psixologik jihatlaridan biri bo‘lgan o‘zini baholash darajasi va uning serzardalik bilan o‘zaro bog‘liqligi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. O‘smirlik davrida o‘zini past baholash hissiy beqarorlik, tez asabiylashish va ijtimoiy moslashuv muammolarini keltirib chiqarishi mumkin. Tadqiqotda o‘zini past baholashning shakllanish omillari, uning o‘smirlarning emotsional holatiga ta’siri hamda serzardalikning namoyon bo‘lish shakllari yoritilgan. Shuningdek, ushbu muammoni kamaytirishda oila, maktab va psixologik yordamning ahamiyati ilmiy asosda bayon etilgan.